"10 минути и 38 секунди в този странен свят" от Елиф Шафак



"Човешката памет наподобява гюляйджия, който, колкото и да се старае, не може да върви по права линия. Тя се движи на зигзаг в лабиринти с необясними обрати, неподатлива е на разума и е предразположена към разруха."

    Неотдавна загубих един от най-близките си хора и все още ми е трудно да го приема. Малко след това видях реклама на книгата на Елиф Шафак  - "10 минути и 38 секунди в този странен свят". Като нейн най-голям фен реших да прочета анотацията и, а това ме накара веднага да си я купя. Не знам защо, но си помислих, че ако я прочета ще успея да намеря така търсената утеха. 
   "10 минути и 38 секунди - казват, че това е времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло."  Истина или не, човек понякога има нужда да се "хване" за нещо, което може да донесе спокойствие на съзнанието му. Хората си отиват от този свят, но ако се осмелим да повярваме, дори и не напълно, че душата не си отива с тялото и ако изпълним последното желание на ближния си, ще можем да живеем с надеждата, че душата му е в мир, защото е обичан и ще продължава да бъде такъв.
    Книгата започва със смъртта на героинята. Лейла, намираща се захвърлена в кофа за боклук, вече със спряло сърце, но все още с активна мозъчна дейност, приема смъртта си и в продължение на 10 минути и 38 секунди, последните и минути в този свят, тя си спомня най-важните моменти в своя живот.
    Спомня си за своето детство, което не е било особено радостно. Героинята на Елиф е бунтарка и не може да се примири с начина, по който и налагат да живее, в едно общество, изпълнено с предразсъдъци и остарели морални ценности, чужди на съвремието.


    Търсейки нов живот, тя заминава за Истанбул - града, за който само е слушала, в който би могла да живее, както на нея и се иска. Но... както често се случва, хората не  получават това, което искат и когато нямат подкрепа от никого, животът може да бъде много жесток към тях. 
    Лейла става проститутка. Сама в големия и непознат град, нямаща сили и увереност да се бори, тя започва живот, за който дори и не си е помисляла, че ще живее. 
    Елиф Шафак засяга темата за проституцията и може би се опитва чрез героинята си да ни покаже и другата страна на жени като Лейла. В нашите очи , това са жени, които се продават за пари, но авторката ни показва, че зад всяка една от тях, стои по една история за  избори, надежди, грешки или безизходица. Аз лично харесах Лейла, въпреки професията и, но ако не бях прочела нейната история - едва ли. Затова има поговорка :" Опознай хората, преди да ги съдиш!". И в този роман, тя важи с пълна сила.
    Друга тема, която Елиф засяга в романа е тази за приятелството. Какво означава думата приятелство? А истински приятел? Лейла губи опората на своето семейство, но намира разбиране и подкрепа в лицето на своите приятели. Налан трансексуалната, Синан Саботажа, Джамила( наполовина християнка и наполовина мисюлманка ), Зейнеб дребничката ( защото е джудже), и Химера, която е избягала от мъжа си. Всички те представляват една смесица от нации, разбирания и начин на живот, но успява да ги свърже едно голямо и истинско приятелство.

    "Според Налан  има два вида семейства: роднините са кръвното семейство, а приятелите - водното....Има случаи, когато скъпоценното място на приятелите в сърцето е по-голямо от мястото на всичките ти кръвни роднини. Хората, които никога не са били отхвърляни от семействата си, не могат да проумеят тази истина. Те никога няма да разберат, че водата може да е по-силна от кръвта."

    
    Животът на Лейла в 10 минути и 38 секунди те "докосва" и оставя отпечатък в паметта ти. Неподкрепяна от своето семейство, тя си създава нейно със своите приятели и дори успява да изживее любовта - макар и за кратко. Преживява големите болки и малките радости по пътя си.
    Въпреки че романът е художествена измислица има много хора с подобни съдби. А след като прочетем романа - можем ли да ги съдим?
    А дали получих така очакваната утеха от книгата? Мога да кажа, че поне в мен се увеличи надеждата и вярата, че с наша помощ, хората, които са си отишли от този свят, могат да получат своя мир и душата им ще продължи пътя си освободена.




Публикуване на коментар

0 Коментари