"Любов" от Елиф Шафак


"Това не е любовен роман. Това е книга за любовта. "

        За пореден път бях напълно очарована от творчеството на Елиф Шафак. Обожавам стила и на писане и начина и на изразяване. Харесва ми това, че навлиза толкова дълбоко в т.нар. житейска философия като успява да ме накара да се замисля за много неща и да и повярвам. 
        Към книгата и "Любов " посегнах привлечена от големия брой крайно противоречиви коментари. Едни я оценяваха с най-висока оценка, а други- напълно я отричаха. Затова ми беше необходимо да я прочета и сама да си изградя представи за нея.
        Е, аз спадам към групата на тези,  които оценяват високо творческия талант на Елиф Шафак. 
"Любов " не е роман за някаква житейска любовна драма. Това е книга за онази - духовна любов към Бога, към целия свят, към ближния , към себе си. 
        В книгата паралелно се разгръщат две истории. 
        Едната се развива през далечния 13 век и разказва за силната духовна връзка между Руми ( един от най-добрите поети в ислямската история) и Шамс ( дервиш, софист и духовен водач).
        Другата история се развива в наши дни и ни разказва за една домакиня, достигнала етап в живота си, в който или продържаваш напред и следваш мечтите си, или оставаш на мястото,  където си и се отказваш от копнежите и желанията си. 
        Руми се запознава с Шамс през 1244 г., и това запознанство преобръща живота му напълно. От духовник, Руми се превръща в поет, възпяващ любовта и престъпващ всички правила за живот, които досега е защитавал. Връзката му с Шамс, обаче, остава неразбрана от много хора и двамата стават обект на клюки и злословия. Според Шамс, за да успеят останалите да ги разберат, трябва да следват правилата на любовта ( изброени са в книгата ). Краят на тяхното приятелство завършва трагично, но както пише Елиф Шафак:

"Но историята не свършва дотук. Всъщност тя няма край. Близо осем века по-късно духовете на Шамс и на Руми са живи и до днес и се въртят в шеметен танц някъде сред нас..."

       И разбира се, писателката вмъква съвременната история на другите двама главни герои в романа - Ела и Азис.
        За Ела ви казах, че е домакиня и жена, уморена от брака си, ненамираща смисъл в него, за който да се "хване" и да продължи досегашния си живот. Азис е писателят, написал книгата за Руми и Шамс, който обикаля света и вярва, че е намерил своя смисъл в живота. Запознанството им ще преобърне света на Ела и ще отвори съзнанието и за любота, за вярата в самата себе си и за истински важните неща, които имат значение, докато сме на този свят. 
        Любовта не е само отдаване на ближния си. За да я разбереш, усетиш и изпиташ, трябва да слушаш сърцето си, както гласи едно от правилата на Шамс :

" Пътят към истината е усилие на сърцето, а не на разума. Нека сърцето ти бъде пръв водач. Не разумът."

        Книгата вече е част от секцията ми "Любими"( както всички други книги на Елиф Шафак, които съм прочела до сега ) и я препоръчвам на всеки, който обича да се "впуска в дебрите" на дълбоките размишления и да се учи от тях.
        Ще завърша с един много хубав цитат, а именно:

" Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват по пътя ти. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал е по-добро от нещата, които ще дойдат?"

Публикуване на коментар

0 Коментари