Моята книжна 2019 година

          Не мога да се похваля с изобилие от прочетени книги през изминалата година, но в     живота ми има и други неща, с които се занимавам - работа, семейство, друго хоби и т.н. Да не звучи сякаш се оправдавам, но малка или голяма, силна или слаба - 
това е моята книжна 2019 година.


      1. "Децата на Апокалипсиса" от Индра Синха 🌟🌟🌟🌟🌟


    Това е книга, която ме грабна в прегръдките си и ме стискаше силно до самия и край. История, вдъхновена от реално трагично събитие в Индия / изтичане на газ от химически завод, превърнало се в една от най-големите индустриални катастрофи в света/. Този разказ се пресъздава през очите на едно 19- годишно момче, жертва на трагичния инцидент. Разказва ни какъв е животът на хората след него и ни среща с истинската действителност. Романът е наситен с много болка и малко надежда. По-подробно за книгата:Ревю на книгата

    2. "451° по Фаренхай" и "Гробище за лунатици" от Рей Бредбъри 🌟🌟
 

    Това са романи, които не успяха да ме впечатлят. В първият се разказва за някакво време, в което книгите са забранени и трябва да бъдат изгорени, но все още има хора, които не искат да се сбогуват с тях и се опитват да ги спасят."Гробище за лунатици" ни поднася една фентъзи история свързана с разследването на едно ужасяващо разкритие, направено от млад сценарист, който наскоро е започнал работа в местното филмово студио. Заедно с неговия приятел решават да разследват мистерията, в която са попаднали и това ги въвлича в ситуации, изпълнени с много интрии и загадки.
     Ами, това е общо-взето. Ще спра до тук, защото Рей Бредбъри е признат за доайен на американската литература, а коя съм аз, че да критикувам неговата работа. Просто - това не е моят стил и не е по вкуса ми.

     
 3. "Сол при солта" от Рута Сепетис 🌟🌟🌟🌟🌟

    Една от най-добрите книги, които съм чела. Борейки се за живота си, четирима души пресичат съдбите си и се впускат в най-голямото си приключение - да се спасят от войната. През тежката зима на 1945 г., гори една надежда в населението на падаща вече Германия - корабът "Вилхем Густлоф", който ще ги отведе към тяхното спасение.  Романът пресъздава тази част от историята чрез  четирима главни герои. Това е една историческа проза и много затрогваща книга.

     
 4. "Къщата на духовете" от Исабел Алиенде 🌟

    От анотацията:" Живите представители на четири поколения, сенките на предците, духовете, излезли от семейните предания - всички те обитават голямата къща, за която ни разказва Исабел Алиенде."
    Звучи интригуващо, нали? Но, не е / лично мнение/!

     
 5. " Хиляди сияйни слънца" от Халед Хюсейни 🌟🌟🌟🌟🌟

    Книга, която е истински литературен шедьовър! Разказва за съдбата на две афганистански жени, живеещи под един покрив и под властта на техния съпруг. Романът е възхвала на приятелството и обичта, породени по време на война и саможертвите, които се правят в името на честта и любовта към най-близките и към родната земя.

"Не можеш преброиш луните,
 блещукащи по покривите му,
 нито хилядите сияйни слънца,
 скрити зад зидовете му."

       
6. "Лятото преди войната" от Хелън Симсън 🌟🌟🌟

    Към този роман изпитвам смесени чувства. Написан е много увлекателно, но самата история и по-точно начинът и на разгръщане, не ме грабнаха. Ама, то си го пише още в началото: "За почитателите на британската атмосфера и изисканата романтика", но кой да го прочете 😏
      
      
7. "Мечокът и славеят" и "Момичето в кулата" от Катрин Арден 🌟🌟🌟🌟🌟

    Това са двете части от трилогията "Winternight". Авторката е написала поредица от исторически фентъзи романи, като вдъхновение е черпила от руския фолклор. Главната героиня се казва Вася и притежава дар, чрез който може да вижда всички фантастични създания, обитаващи света заедно с нас. Тя желае да се освободи от оковите поставени върху нейния пол и сама да решава съдбата си.

"Красива зимна история, пълна с магия, чудовища и опасности от това да пораснеш."
                                                                                                                                           Наоми Новик
    Сега започвам третата част от поредицата и когато прочета и нея ще направен по-обстоен обзор на сюжета.

   
   8. " Колибата" от Уилям Пол Йънг 🌟

    Към тази книга посегнах, защото прочетох за нея, че е по действителен случай. След като я приключих, не останах много убедена в това, а по-скоро бих я причислила към т.нар. криминално фентъзи. 
    Дали ми хареса?
    Честно - не!
    Разказва се за един баща, чиято дъщеря е отвлечена и няколко години по-късно, той получава писмо от ...Бог, който го вика в една запустяла колиба, за да получи отговори на въпросите си и да разбере какво се е случило с дъщеря му. Ами,... разбира всичко! Край!

     
 9. "Гондола на времето" 1 от Ева Фьолер 🌟🌟🌟🌟🌟

     Първата книга от трилогията "Пътуване във времето". Ей това вече е друго нещо! Много харесвам фентъзито и ако е съчетано с история става перфектната книга за мен. Авторката много добре пресъздава живота във Венеция в 15 век през очите на 17- годишната Ана, която попада в това време, качена на една червена гондола. Но за да се върне в своето време, тя ще трябва да изиграе своята роля в историята и да предотврати беди, които ще засегнат бъдещето. 
    Много ми беше интересна и нямам търпение да прочета и другите две книги от поредицата.

    Това е накратко обзорът ми за прочетени книги през изминалата година. За тази си пожелавам повече и по-стойностни книги за четене!

ЧЕСТИТА НОВА 2020 ГОДИНА!

Публикуване на коментар

2 Коментари

  1. Мерси, спести ми четенето на Колибата и 451 по Фаренхайт или поне ги отложи достатъчно дълго.
    Препоръчвам "А планините ехтяха" на Халед Хосейни, много е добра.

    ОтговорИзтриване
  2. Поръчала съм си я и като пристигне я започвам! Благодаря!

    ОтговорИзтриване