"Аз, вещицата" от Дебора Харкнес (Книга 1)

Има само две емоции, които карат света да се върти...Страх и желание.
     Светът в "Аз, вещицата" е този, който ние познаваме, но в него съществуват не само хората и животните, но и свръхестествени същества, за които само подозираме.  Дебора Харкнес вдъхва живот на вещиците, демоните и вампирите. Дава им място сред нас, но има само едно условие - ние, хората, не трябва да разбираме за тяхното съществуване. Само, че това изискване е на път да бъде нарушено.

Една вещица не бива да пази тайни от другите вещици. Тогава и се случват лоши неща.
     Даяна Бишъп е историк и преподавател в оксфордския университет. Най- много  желае да живее като всеки обикновен човек, но съдбата има други планове за нея. Като дъщеря на могъщи вещери, тя е наследила техните сили, които обаче не иска да притежава. Още като дете родителите и са убити и страхът да бъде вещица надделява над способностите и. Вече преподавател в престижен университет, Даяна прекарва дните си в неговата библиотека, подготвяйки се за лекцията, която трябва да изнесе пред новите студенти.  Така попада на ръкопис, за който веднага разбира, че е омагьосан. За момент се поддава на желанието да го разгледа, но бързо се отказва от него и го връща обратно. Даяна обаче не разбира какво откритие е направила, заради което ще започнат да я преследват вещици, демони и вампири.
     В началото на това преследване, Даяна ще се срещне с експерта по генетика Матю Клермон. Но той също като нея не е човешко същество, а по - лошо: Матю е вампир. Дали има някаква определеност или просто, както се случва в живота, любовната искра ще припламне между тях. Вампир и вещица - една много опасна комбинация, която ще разбуни духовете на всички свръхестествени същества.

 - И пак ще ти повторя..., че това са пълни глупости. Вампирите не защитават вещиците.                                                                                                                              - Този обаче го прави - намесих се аз.

     Даяна и Матю започват една битка, на която досега никой не се е осмелявал. 
     До къде ще доведе това?
    Ще победи ли любовта им във връзка обречена на провал?
    Ще се разгадаят ли тайните около героите?
    Ще успее ли Даяна да подтисне магьосническите си дарби или ще им се отдаде?

-Внимавай, дъще. - Гласът и бе плътен и дрезгав. - Ти си дете на кръстопът. Нито си тук. Нито си там. Това е опасно място!

  Книгата  е  интересна. След всяко приключение на героите растеше и любопитството ми какво е ще следващото предизвикателство, с което ще се сблъскат. Разбира се, наред с това растяха и  моите очаквания. 
    Авторката успява да балансира с напрежението като държи напрегнатите моменти до линията, след която вълнението би взело връх. Което на мен ми допадна. Сега разбрах, че дългите напрегнати моменти, заради които понякога не мога да спра да чета, ме изморяват. По начина, по който, Дебора Харкнес разказва своята история, това не ми се случва. Действието на определени сцени се развива бързо и напрежението е поносимо.
     Това, което ме накара на няколко пъти да въздишам от неодобрение са описанията. Да, разказ без описания не може, но все пак е хубаво да се остави малко материал за работа и на въображението. Казвам го, защото описанията са прекалено дълги, без да преувеличавам. Имаше описание на вечеря, заемащо две страници:

Пихме вино..., ядохме стриди, продължихме с огромна салата, в която имаше...Следващото блюдо беше яхния.... с... Много е вкусно... - Харесали ти?....- Идеално е.....Има вкус на ... и т.н. и т.н.

    Това е единствената ми претенция към книгата. Иначе идеята е оригинална, а за въображението на  авторката - нямам думи! Сега продължавам с "Нощна сянка" - книга втора от поредицата. Какви ли изненади ще ми поднесе и какви ли нови тайни ще се разкрият? Зареждам се с ентусиазъм и започвам! 



Публикуване на коментар

0 Коментари