"Приключенията на Том Сойер" от Марк Твен


     Да се забавляваме с приключенията на Том Сойер и неговата компания!         Какво му трябва на едно дете? 
     Подхвърлена дума и интересна история са достатъчни да възбудят бурното му въображение. Оттук - нататък, играта започва спонтанно, наивно, с очакван или неочакван край.
     Том Сойер е 12 - годишно момче, силно подвластно на своите фантазии и импулси.
Като всяко дете на неговата възраст любопитството разпалва изследователската му душа и отключва различни емоции. Свободният му дух не може да бъде затворен и ограничен.
     Том не може да скучае. Той живее в непрестанно търсене на приключения, които веднъж ще му донесат пердах, а друг път - похвала. 
     Със своя пламенен характер, детска наивност и самоувереност, Том няма как да не влезе в нашите сърца и да ни накара да го харесаме. Ако все още има някой, който не е лудувал заедно с всеизвестния палавник или просто желае да се върне назад и да си припомни детските години, тази книга на Марк Твен го очаква. Самият той обяснява, че тя е написана да развлича не само децата, но и "вече порасналите мъже и жени", за да им припомни тяхното детство по един забавен и интересен начин.

Публикуване на коментар

5 Коментари

  1. Страхотна книга, която не е за деца.
    Също и Хъкълбери Фин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо смяташ,че не е подходяща за деца? Съгласна съм, че е за по-голяма възрастова като тинейджърите, защото по-малките като нищо ще решат да се впуснат в същите лудории.

      Изтриване
    2. Защото виждам разликата между това да я четеш като дете и да я четеш като възрастен.
      Като дете се чете механично, едно дете трудно ще разбере хитростите на Том Сойер, едно дете трудно ще види себе си в Том Сойер, докато ако я чете възрастен, все ще си каже: "Абе и аз съм ги вършил такива".
      Да не говоря за иронията на Марк Твен.

      Изтриване
    3. Аз чак сега си видях първия коментар, не че не е за деца, ама е по-скоро за възрастни.

      Изтриване
    4. Съгласна съм. Признавам, не се бях замисляла за това.

      Изтриване