Газена лампа

април 03, 2017

     Все още  добре си спомням вечерите,  когато спреше тока на село и осветявахме стаите с газени лампи. Баба пееше песни, а дядо разказваше истории за своите младини. Изобщо не ги притесняваше факта,  че са минали вече два часа,  а токът още не е пуснат. Въпреки че ми беше интересно, все се надявах скоро крушките да светнат, за да си пусна телевизора. Сега осъзнавам, че тези часове, прекарани  около газената лампа са били едни от най-щастливите за мен. 


      Знаете ли,  че парченцето плат в лампата се е слагало, за да не гръмне.

You Might Also Like

2 коментара

  1. Ние на село имаме и от тези, и от онези за стена, с огледало отзад за отразяване на светлината. И когато през 80-те спираше тока, обикновено чистехме фасул на комбинираната светлина от газена лампа и свещи домашно производство (баба и дядо имаха кошери).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 👍 Чистенето на фасул също ни беше практика, както и роненето на царевица :) Хубави години бяха! Поздрави!

      Изтриване

За съдържанието

Блогът е авторски. Публикациите са лично мое творение, затова и го наричам личен блог. В редките случаи, когато съм използвала било цитат или текст, който не е мое творчество, изрично съм го отбелязала. Не омаловажавам труда на другите, затова не го правете и вие.

.

Публикациите могат да бъдат споделяни, коментирани и използвани, но с поставяне на реален линк към тях, сочещ техния източник.
Благодаря за разбирането и интересно четене. Нямам нищо против да получавам съвети, мнения или критики към постовете.

Доза настроение