8 март 2017 г.

Осми март - Ден на жените


             На 8-ми март, ежегодно, в много страни, се празнува Международният ден на жената. Тази дата се свързва с борбите за равноправие на жените. 
          За първи път, този ден се отбелязва в САЩ през 1909 г., в последната неделя на февруари. Неговото възникване е с цел признаване на женските успехи и постижения и идеята за това идва след  протести и митинги на работнички във фабрики и предприятия. С големи шествия, те са се противопоставили на тежките трудови условия и експлоатацията на труда им. 

               През 1910 г., създадената "Международна конференция на работещите жени" в Копенхаген, взима решение всяка година, на определена дата, да се отбелязва "Ден на жената". 
               От 1914 г., празникът започва да се чества в много страни на 8-ми март. Тази дата се свързва с деня, когато за първи път жените-работнички, решават да потърсят своите права с масов протест. 
               Осми март, официално е наречен от ООН, през 1977 г. -  "Международен ден за правата на жените и за мир". Празнува се в Македония, Китай, Украйна, Русия, Виетнам, Куба и мн.др. 
               В България, денят започва да се отбелязва през 1915 г.. Първоначално, в предприятията и заводите, където работели жените, са се провеждали събрания, на които се е отчитал приносът им в производството и обществения живот. С годините, празникът става любим на всички на всички жени и започва да се празнува все по - мащабно. 
               В нашата страна, 8-ми март е не толкова политически, а по-скоро се свързва с "Денят на майката", който също е международен, но се празнува на различни дати. На този ден е прието да се подаряват цветя на майките, бабите, изобщо на всички жени. Децата пеят песнички и рецитират стихове, с които изразяват любовта си към мама, а на съпрузите остава идеята, как да зарадват своята половинка. 
         Денят е прекрасен и ни изпълва с много любов и искрени чувства.  

Хубав празник на всички жени и техните семейства!  

източник : wikipedia.org

снимка : pixabay.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар