5 декември 2016 г.

Елхата - символът на Коледа

Да посрещнем Коледа с много настроение и усмивки! 
Да бъдем заобиколени от нашите близки!
Подаръците под елхата да сложим!
В този ден за нищо да не се тревожим! 

           Коледа е прекрасен християнски празник, на който се почита раждането на Исус. Още от древни времена е прието, символът на този празник да е елхата, тъй като тя е вечнозелена и хората са вярвали, че това е дървото на живота.
          Една легенда разказва, че в нощта на раждането на Христос, вярващи от всички краища на света са отишли да го видят и да му се поклонят, като са носели със себе си дарове за младенеца. Тъй като е било зима, единственото зелено дърво е било елхата. Ангелите свалили от небето звездите и ги поставили върху това дърво, за го осветят в знак на обич и радост. От тогава, на всеки 24-ти декември, върху елхата са се поставяли свещички, за да се помолят всички, а под нея се нареждали подаръците.
         С времето е започнала да се декорира със най-различни украси. Днес, украсата на елхичката е истинско забавление и повод за радост у децата. Приятно настроение и пълна еуфория настъпват, когато започне и разопаковането на подаръците, които Дядо Коледа е оставил под елхата.
      Чорапчето по традиция се закача на камината. Разбира се, за тези които нямат камина в дома си, могат да го поставят и на елхата - важното е да не е празно :)
         Много пъти съм се питала каква е връзката между Коледата и чорапчето. Разрових се и попаднах на интересна легенда. Тя разказва, за един баща, който живеел щастливо със своите три дъщери, но били много бедни. Те пораснали и дошло време да се задомят, но нямали зестра. Една вечер като си изпрали чорапите, девойките ги закачили на камината, за да изсъхнат и си легнали. Тогава от там минал Свети Николай, съжалил ги и поставил в техните чорапки по една торба с жълтици. От там започва и тази традиция.
         Според друго поверие, звездата, сложена на върха на елхата е с много важно значение, защото в нощта на раждането на Христос, тя е осветявала пътя на мъдреците до мястото, където се е родил.
         Сега вече има всевъзможно различни и красиви играчки за украса. Когато аз бях дете, нямаше такова разнообразие. Спомням си, че шоколадите, които си купувахме, бяха обвити във фолио, оцветено в различни цветове. Събирахме си го, после обвивахме с него орехчета и кибритени кутийки и ги закачахме на елхата. Също, нареждахме и парченца памук върху клонките и, които символизираха снега. Тъй като нямахме лампички, слагахме свещички. Беше много весело! Единствено ми ставаше жал за дръвчето, когато после се изхвърляше. Затова, днес си имаме изкуствена елхичка, която украсяваме в къщи и една естествена, която си засадихме в двора и също окичваме с коледни играчки.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!Няма коментари:

Публикуване на коментар