1 октомври 2016 г.

Да останеш верен на себе си

    "Единственото ти        задължение през всичките животи е да си верен на себе си. " Ричард Бах 
     Какво означава да си верен на себе си? Да отстояваш своето мнение, да следваш своите принципи, да не допускаш в съзнанието си мисли, които могат да те объркат. Много е трудно, нали?  Животът ни поставя в най -различни ситуации, които ни карат да предадем онова, в което вярваме. 
     Да бъдеш верен на себе си означава да си готов за цената на своите убеждения. Преди няколко дни прочетох една книга, в която се запознах с герой, който следва без грам колебание своите принципи. Но точно, заради това е обрисуван като отрицателна личност. Това е цената, която той плаща. 
     Но как да останеш верен на себе си? 
   Борбата между това, което ти отстояваш и онова, се очаква от теб  е тежка. Ако се предадеш и направиш това, което трябва, според другите, ще си добър. Ако се застъпиш за своите виждания и убвеждения, тогава ще си лош. Това е цената, която изисква от теб обществото. 
   Да останеш верен на себе си е изпитание. Осъзнато или не, хората, около нас постоянно ни притискат, искайки да наложат своите принципи. Отказа ни, измъчва ,както тях, така и нас. Така е, защото всеки желае да живее по собствените си правила. 
      Но какво ще стане, ако се оставим в ръцете на другите? 
     Какво ли? Ще живеем по течението. Накъдето ни отведе. Ще подтискаме емоциите си, а от това, определено няма да ни е по -добре. Животът ни ще се превърне в тежест. Идеалният вариант е някъде между отстояването и примирението. Нашите принципи са нашата същност. Не бива да се отказваме от тях, но и не бива да им позволяваме да ни обсебват. Смятам, че винаги може да се намери компромисен вариант,  в който да останем верни на себе си, без да нараняваме другите. Компромиси, обаче, се правят от всички страни. Трябва да бъдем такива, каквито сме, без натиск върху останалите за отказ от това да бъдат себе си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар