1 октомври 2016 г.

Ей така се живее 100 години

     Всеки иска да живее щастливо. Да се радва на живота. С усмивка да започва своя ден и с усмивка да го завършва. Звучи прекрасно, но в действителност това е най - трудно постижимата цел на човек. 
     Прочела съм много статии и книги, в които пишещите се опитват да ни обяснят какво е щастието, как да го постигнем и как да го съхраним. Всеки автор показва своята представа за щастлив живот с примери и аргументи, които да ни мотивират и да ни вдъхнат надежда; да ни помогнат в постигането на нашия вътрешен мир. И всички са прави, според мен, защото хората са различни и всеки върви по свой собствен път. Не може да има една формула за щастие, която всички да следват.
     Наскоро прочетох една много умна мисъл.
     "Тайната на щастието не се състои в това да правиш, каквото ти харесва, а да харесваш онова, което се налага да правиш. "
     Това е! Това е истината за мен. Едва, когато се научим как да се чувстваме удоволетворени от това, което правим, от това, което ни заобикаля, от живота, който живеем, едва тогава ще разберем какво е щастието. Вместо да мрънкаме и да се оплакваме, просто трябва да приемем нещата такива, каквито са; да не се ядосваме за глупости и дреболии. "Защо не си готова?, Защо не ми вдигаш телефона? " и пр. са ситуации, от които могат да произлязат страхотни скандали. Това са напълно излишни ядове ,които сами си създаване. С времето разбрах, че за неща, които по никакъв начин не могат да повлияят на живота ми, не бива да си разболявам нервната система.
     Затова, за да живеем пълноценно, трябва да харесваме живота си, да търсим положителното в него, а не да си фокусираме вниманието върху негативните неща. Нужно е спокойствие и желание да направиш от нещо, което не ти допада, друго, на което да се наслаждаваш.
     Знам,че написаното и неговото осъществяване  са две различни неща. Но, ако искаме да бъдем доволни от себе си, нужно е да се усмихнем и да не се впрягаме много, много.
     Ей така се живее 100 години!

Няма коментари:

Публикуване на коментар