8 септември 2016 г.

Шевна машина "Гритцнер"


                Тази стара шевна машина е събрала в себе си спомени още от моята прабаба. Остава наследство на баба, а днес е една емоционална връзка на майка ми с нейните корени.
              Със своята марка, машината е известна в цяла Европа. "Гритцнер" е немска фабрика, основана през 1872 г., в Дурлах, Германия от Макс Карл Гритцнер, който я превръща в една от най-големите производители на шевни машини в страната. До 1910 г., фабриката има произведени 2 мил. бройки. Но Гритцнер не се ограничава само с тяхното производство. През 1887 г., фабриката му започва да произвежда велосипеди, а от 1903 г. - и мотоциклети.
      Знаете ли, че първата шевна машина е изобретена през 1755 г. от Карл Визентал. През годините, след това и други изобретатели получават патент за нея. Като се почне от Томас Сейнт през 1790 г., след него патент получава и американецът Илиал Хауи.Те, обаче, не успяват да пробият със своите изобретения. С предприемачески нюх, през 1851 г., Айзък Сингер успява да постигне голям успех в производството на шевни машини. Той представя нов, подобрен и модернизиран модел на машината, с който успява да се наложи на пазара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар