8 август 2016 г.

Календарът

    Попаднах на една интересна книга - " Вечень календарь", от която научих какво представлява календарът, от къде произлиза и как се оформя с годините. Ще споделя тези интересни подробности и с вас.
     Всички знаем какво представлява календарът. Днес чрез него отброяваме дните, седмиците и месеците в годината, водим си бележки, записваме си важни дати и т.н. Но преди много, много години не е било така.
     Думата календар идва от латинската календи, която означава събиране на дългове в началото на всеки месец. А самата дума календи, произлиза от глагола кавео, който означава тревожа се. В началото календарът е бил книга за дългове. В нея са описвани длъжниците и колко са имали да плащат.
     Още в далечните времена, хората отброявали времето чрез промяната във формата на луната. Те забелязали, че на определено време, луната придобива формата на сърп и всяка такава промяна са я брояли за месец. Така за година отброявали 12 такива.
     Древните българи се ръководели по лунния календар. Те разделяли годината на две: до 1 май - зима, до 12 ноември - лято.
     След основаването на Рим, Ромул приел годината да има 10 месеца и да започва от 1 март. След него император Помпилий добавил още два  месеца и за начало на годината посочил 1 януари.
     По-късно Юлий Цезар искал да въведе единен календар за цялата римска империя. Тогава решил годината да има 365 дни и 6-8 часа, като всяка трета година да има 366 дни. Този календар е наречен Юлиянски.
     Октавий Август приел този календар. Промяната, която направил е във високосната година. Вместо на всяка трета година, той решил годината да има 366 дни на всяка четвърта. Също така наредил един от месеците да бъде кръстен на него  - август и друг на Юлий Цезар - юли.
     До 1582 г. всички християнски народи се ръководели по Юлиянския календар. След тази година се въвежда и друг , наречен Григориански. Съставен е от папа Григорий 13-ти, който решил 5 октомври 1582 г. да се брои за 15 октомври и на всеки 400 години, броят на високосните години да се намалява с три. Така Юлиянският календар изостанал с 13 дена, както е и сега. 
     През 1892 г., българинът Балчо Нейков се опитва да направи трети общ календар. Той започва годината от 1 декември, като първите два месеца имат по 30 дни, а третият - 31. Само ноември има 32 дин, а високосната година - 33.
     Всички календари си имат своите неточности, но след различни реформи за основен се приема Григорианският.
                                  Надявам се да ви е било интересно!източник: " Вечень календарь", изд. " Тетир", гр. Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар