"Господарката на Рим" от Кейт Куин

август 09, 2016

Господарката на Рим

   Невероятна книга! Не спах, за да я прочета! И не съжалявам!
   Авторката ни обрисува с думи картина на Рим през далечния първи век след Христа, съчетавайки исторически факти и личности с такива, родени от нейното въображение. В своите бележки, Кейт Куин ни посочва реалните фигури в романа и. Император Доминициан - уважаван от своите войници и нехаресван от обикновените хора. Императрицата, която участва в тайни заговори срещу него. Флавия и Юлия - императорски племенници, които го ненавиждат и стоят настрана от разпадналия се морал в двореца.
     Плод на фантазията на авторката са Теа, Ариус, Лепида, Маркус и други, които показват истинските характери и ценности на хората, живеели в древен Рим.
   Любовта играе силна роля в книгата. Една от главните героини Теа - робиня, купена за злобната, коварна и разглезена Лепида, успява да срещне любовта в лицето на гладиатора Ариус, наречен Варварина. Но колко дълго ще могат да споделят чувствата си? И двамата са роби, чиито желания нямат никакво значение. Така че... досещате се, че от тук започва
истинското действие и разгръщане на сюжета, нали?
   Силно впечатление ми направиха и доста бруталните описания на някои сцени като гладиаторските битки и т.нар. "императорски игри". Но авторката пише, че такава е била реалността и тя е искала да я предаде точно.
      На този фон, любовта изглежда като мираж, като нещо недостижимо, като нещо нереално и невъзможно!
   Книгата е наистина вълнуваща! Няма излишни обяснения, банални описания и скучни редове. Препоръчвам я!

You Might Also Like

0 коментара

За съдържанието

Блогът е авторски. Публикациите са лично мое творение, затова и го наричам личен блог. В редките случаи, когато съм използвала било цитат или текст, който не е мое творчество, изрично съм го отбелязала. Не омаловажавам труда на другите, затова не го правете и вие.

.

Публикациите могат да бъдат споделяни, коментирани и използвани, но с поставяне на реален линк към тях, сочещ техния източник.
Благодаря за разбирането и интересно четене. Нямам нищо против да получавам съвети, мнения или критики към постовете.

Доза настроение