12 август 2016 г.

Замъкът на Дракула

pixabay.com/tpsdave
     Истинското му наименование е Бран и се намира в Румъния, област Трансилвания. Построен е през XIII век и през годините е служил за резиденция на много владетели.
     Легендите около замъка започват след като Брам Стокър написва своя роман "Дракула". Описанието и разположението на замъка в книгата съвпада с външния вид и мястото на самия Бран. Стокър е използвал за свой сюжет много записки от Трансилвания свързани с митовете за вампири, които са се разпространявали там.

pixabay.com/gavia26210

     Вдъхновение за своя герой, поетът е черпел от личността на историческия владетел - Влад Цепеш, наречен Дракул, най-вероятно от баща си, което в превод означава "Дявол". Няма съмнение, че този псевдоним му пасва идеално. Цепеш е бил много жесток тиранин. Той е наказвал хората като е заповядвал да бъдат одирани или пържени, но най-много обичал да ги набучват на колове. В крайна сметка и той е загинал по подобен начин - прободен е от копие.
     Цепеш, обаче, няма пряка връзка със замъка. Само някои сведения посочват, че е използвал тъмниците му, по време на битки.
     Дракула, разбира се, е измислен герой, но всички прилики с граф Влад и замъкът продължават да разпалват въображението на много хора. Мистиката около Бран се засилва още повече, заради гъстите и дълбоки гори, които го заобикалят и за които също се носят много легенди.

pixabay.com/gavia26210

     Замъкът заслужава да се разгледа. В него има много подземия, тайни проходи и лабиринти. Днес е превърнат в музей, където са изложени много предмети от развитието на бита в румънската култура. Освен, че ще стъпите на място, обвито в история, със сигурност ще научите и някои от многото легенди, разказвани в Трансилвания.

източник: Уикипедия / bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар