9 юли 2016 г.

Каменната крепост Читрадурга

     Читрадурга е древна крепост в Индия, която е построена на върха на хълм, покрит с огромни каменни блокове в най-различни форми. Смята се, че това са най-старите скални образувания в държавата. За тях и до днес се разказва една интересна легенда. Според индийската Махабхарата ( сборник с митове и легенди), на върха на хълма е живял великан Хидимба, който е бил много жесток и тормозел местното население. За да спре това, срещу него се изправя Бима ( индийски герой от сборника). Водила се е тежка битка, в която за оръжия, двамата противници са използвали, именно тези камъни. Бима побеждава зиля Хидимба и донася мир на хората.
     Читрадурга означава красива крепост и градът, в чийто район се намира е кръстен на нея.
     За крепостта има сведения още от древните векове. Стените и са построени върху невероятно големите каменни блокове. Достигат до 13 метра височина, а общата им дължина е 8 километра. Представляват седем оградни стени, които са направени от печени тухли, измазани с цимент и вар. Дълги векове са осигурявали здрава защита на хората там. Крепостта е била убежище на няколко поколения владетели, като всеки от тях е дал своя принос за нейното съхраняване и разширяване.
     До 18 век в Читрадурга има много на брой храмове, дворец, зърнохранилище, няколко резервоара за вода, жилищни сгради и високи кули. Площта, на която са разположени е около 1500 декара. Може с часове да се разхождаш и наслаждаваш, както на красотата и чудесата, сътворени от природата, така и на изкуството, създадено от човешката ръка.
     Читрадурга е много интересно място за посещение, което има дълга история и е изпълнено с легенди. Освен това има и ентусиасти, които се опитват да изкачат крепостните стени, абсолютно необезопасени, разчитайки само на двете си ръце и здравите си крака. Не е за всеки! Аз не бих се пробвала, но със сигурност ще ми е интересно да видя това!

източник на информация: www.wikipedia.org
снимки: sarangib/pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар