11 юли 2016 г.

Колизеумът - сърцето на Римската империя

снимка: pixabay.com/tuku
     Били ли сте в Рим? А посетихте ли Колизеума? Една от най-внушителните сгради, наследени от Римската империя.
     Знаете ли, че строителството на Колизеума е започнало в началото на 1 век сл.н.е. Необходими са били около 10 години за неговото завършване. Колизеумът е толкова голям, че в него е можело да се поберат към 50 хил.души.
     Откриването на сградата е било голямо събитие. Император Тит поставя нейното начало с продължили цели 100 дни тържествени игри. Специално за случая са били докари в Рим над 5000 вида диви животни от цял свят.
     Колизеумът е бил мястото, където са се провеждали различни видове, както римляните ги наричали - игри. Днешната ни представа за игра и тази, на хората от първите векове е коренно различна. Под игри в Римската империя са разбирали битки между животни, битки между хора и животни, битки между хора, наричани още гладиаторски. Арената е била наводнявана и се водили т.нар. военоморски битки или игри. На това място са се играли и драматични представления. Също така са се извършвали екзекуции на затворници.

снимка: pixabay.com/Jacquieo

     Две години след откриване на Колизеума са били изградени и неговите подземни клетки и тунели. В тях са държани гладиаторите и дивите животни, докато чакали своя ред да излязат на арената. Мястото, където се е решавала тяхната съдба. Незнам защо на хората тогава, това им е харесвало. Лично на мен ми  изглежда доста трагично.
    Когато дивите животни са били пускани, около подиума са спускани огради. Върховете им са били с дървени остриета, за да не могат животните да се покатерят по тях и да ги прескочат.
Местата за сядане в Амфитеатъра са били разделени на няколко части. Подиум, където сядали императорите. Над него са били местата за аристократите. В третата част също е имало разделение. В ниската са стоели богатите, а във високата - бедните. Самата сграда е висока 48 м. Арената е била направена от дърво, засипано с пясък. Колизеумът е имал и огромен сенник, който обикалял върха му, за да предпазва хората от слънцето. Той се е държал на 240 дървени греди.
     Наричан още Флавиум, амфитеатърът е бил използван близо 5 века. Последната гладиаторска битка е била проведена през 404 година, а последният лов на животни през 523 г. В тези игри са загинали към 500 000 хил. души.Каква статистика само?!
     Колизеумът е бил затворен, заради огромните разходи, необходими за организиране на игрите, както и заради понижения вече зрителски интерес.
     През 14 век, силно земетресение разрушава външната част на южната му страна. Нападалите камъни са били използвани за строеж на други сгради. Свален е и мраморът, с който са били облицовани вътрешните страни, за да се използва за други  цели. В големите дупки, които се виждат по външните стени е имало бронзови скоби, които да ги укрепват, но са били извадени.
снимка: pixabay.com/Zuza79

     До 15-16 век, сградата все повече е западнала. За да се запази, първоначално папа Климент IX отваря в нея фабрика за селитра. Имало е и идея, там да се провеждат борби с бикове, но обществото е застанало против това. През 1749 г.,  папа Бенедикт XIV обявява Колизеума за свещенно място и започва действия за неговото укрепване. Грижите за опазването на това голямо историческо наследство продължават и днес.

снимка: pixabay.com/TreptowerAlex

източник на информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%B9

Няма коментари:

Публикуване на коментар