"Приказка без край" от Михаел Енде

   "Да можех да разбера - промърмори той - какво всъщност става в една книга, докато е затворена. Разбира се, вътре има само букви, отпечатани върху хартията, но въпреки това...там все пак трябва да става нещо, защото, като я отворя, всички те изведнъж се превръщат в приказка. В нея има герои, които още не съм срещал, какви ли не случки, приключения и боеве...понякога дори се развихрят морски бури или пък човек попада в непознати страни и градове. Нали всичко това по някакъв начин съществува в книгата. Е, естествено трябва да я прочетеш, за да го изживееш, но то се намира вътре още от преди. Ще ми се да разбера в какъв вид."
     С това желание започва приключението на Бастиян Балтазар Букс. Едно обикновено момче, което не харесва живота си и търси успокоение в приказките, които си измисля, както и в книгите. Когато започва да чете "Приказка без край", той дори и не подозира как ще се преобърне живота му. Колкото повече напредва в книгата, толкова повече започва да разбира, че е част от самата приказка. В нея се разказва за започналото унищожение на страната, наречена Фантазия. Да я спаси може само представител на човешкия род. И тогава, Бастиян от читател се превръща в главен герой на книгата.
     Целият сюжет е едно осъзнаване на младия герой. Много път ще извърви, за да проумее, какво всъщност е най-висшото му желание.
    "Приказка без край" е история на човешката фантазия. Авторът се бори за правото и на живот, както на хартия, така и в ума на хората, в тяхното съществуване - често мрачно и тревожно. Тяхното спасение е тяхното въображение, чрез което да се измъкнат от сивотата в живота. Според автора, светът ще намери своето спасение чрез фантазиите на хората. Затова те не бива да ги губят.
     Книгата е огледало на нашия свят. Затова как потънали в грижи и тревоги, хората все по често забравят за своите желания, своите чувства, от които най-великото е да обичаш.
    "ПРАВИ, КАКВОТО ТИ СЕ ИСКА" - мотото на Фантазия. И наистина, единствено във въображението си, човек е способен на всичко и може да има всичко. Но и с това трябва да се внимава. Писателят напомня, че за да получиш нещо, то трябва да се откажеш от друго. Така е и в двата свята. Фантазия съществува благодарение на човешките копнежи и желания. За да продължи своето съществуване, хората не трябва да се отказват от тях. Но и не трябва да заживяват с тях, а да ги използват, за да открият пътят на своето щастие.
     "А какво всъщност е страната Фантазия? Приказка без край!" - споделя Михаел Енде.


View all my reviews

Публикуване на коментар

0 Коментари